Ako to dosiahnuť

Najväčším problémom rohových vložiek, či už krbových alebo vykurovacích, býva čistota skla. Predovšetkým rohy sú achylovou pätou mnohých výrobcov. Preto sme sa zamerali práve na tento detail.

Počas procesu horenia sa takmer vždy tvoria nejaké sadze. Možno ste už spozorovali, že hlavným „nosičom“ sadzí je koniec plameňa. Práve to je dôležité, aby tento koniec plameňa nezasahoval do skla dvierok a následne ho neznečisťoval. Ako sa dá tomu vyhnúť? V tomto zohráva jednu z dôležitých úloh konštrukcia vykurovacej vložky. Predovšetkým vývod vzduchu v hornej časti a samotná konštrukcia ohniska, inak povedané oplach skla. Horný vývod má za úlohu vytvoriť clonu z prúdiaceho vzduchu, ktorá bráni plameňu, aby tak povediac olizoval sklo. Táto clona bráni nielen plameňu, ale aj sadziam a čiastočkám prachu, aby sklo znečisťovali. Konštrukcia vykurovacej vložky HKD 12 je špeciálne vyhotovená tak, aby roh skla dvierok bol pod takým prúdením vzduchu, aby v tomto problematickom mieste nedochádzalo k jeho znečisťovaniu.

Vykurovacie a krbové vložky Brunner sú dokonalou technológiou oplachu skla známe už roky. Avšak aj pri dokonalej technológii a konštrukcii vložky je dôležité dodržať tie správne parametre tlaku komína, spôsobu prikladania a obsluhy vložky. Predovšetkým podtlak komína by nemal byť príliš silný a drevo sa nesmie opierať o sklo dvierok!

Plamene ohňa, sú vďaka premyslenému oplachu skla, nasmerované do zadnej časti komory ohniska, aby boli čo najviac vzdialené od presklenia. Spojenie konštrukcie a technológie oplachu skla zabezpečí jedno z najdôležitejších kritérií každého užívateľa: Dlhodobo čisté sklo a krásny pohľad na plápolajúci oheň.

Akumulácia

Vykurovacia vložka HKD 12 je vyrobená z liatiny a je vhodná pre akumulačné stavby pecí. Na vložku je možné zapojiť ďalšie akumualčné výmenníky, ako sú akumulačné prstence a akumulačné ťahové tvarovky. Tieto zabezpečia to, že energia pri kúrení drevom neunikne „von komínom“, ale sa naukumuluje. Aj po dohorení ohňa sála do priestoru príjemné teplo. Ak si želáte mať stavbu pece čo najnižšiu, tak použijeme pri návrhu zníženú verziu liatinovej kupoly.

Na nasledujúcom obrázku sú rôzne varianty vykurovacej vložky s kupolami a dodatočnými akumulačnými výmenníkmi. Samozrejme tvar pece sa odvíja od vášho želania, a tak je možné použiť a vyskladať akuláciu podľa potrieb so zohľadením tepelných požiadaviek na pec. S výberom vykurovacej vložky a druhu kupoly Vám radi pomôžeme.

ZAREZERVUJTE SI TERMÍN KONZULTÁCIE.

Glazúry

Vložka má ideálnu veľkosť presklenia dvierok výška 46 cm, šírka 52 cm a hĺbka 52 cm.  Pri dávke paliva od 3 do 7 kg je možné nainštalovať za vykurovaciu vložku 280 až 290 kg akumulačnej masy (Čo je 2,3 – 3,0 m akumulačných ťahových tvaroviek MMS. Viď obr. hore.). Avšak vášmu vkusu a cíteniu sa medze nekladú, pretože HKD 12 je určená pre idividálne stavby pecí na mieru, preto je možné tvar a veľkosť prispôsobiť potrebám a dávke paliva.

Inšpirujte sa vizualizáciami pecí s liatinovou vložkou do pecí HKD 12. Vizualizácie sú spracované s najnovšou keramikou Kaufmann (Žtá keramická pec s kosoštvorcovými kachlicami, glazúra Honig. Krémová pec s kachlicami „mydlo“ v glazúre Mandel. Tmavá pec s keramikou „pásy“.)

Mám záujem, zavolajte mi